15.3.2017

Lähiviikko 6, osa 1. – Morsiuskimppu katkaistuin varsin

Morsiussidontaa ja vielä koko viikko! Tätä oli odotettu innolla. Aloitimme viikon vaatimattomasti katkaistuin varsin tehdystä kimpusta, joka on tekniikkana ainakin aloittelijalle aika vaativan kuuloinen.

Katkaistuin varsin -tekniikka tarkoittaa siis sitä, että kimpun kaikkien materiaalien omat varret korvataan kokonaan tai osittain rautalangoilla. Varret vaihtuvat rautalankoihin sidontakohdan yläpuolella. Tekniikkaa on hyvä käyttää silloin, kun kimpun toteuttaminen kimppukahvaan olisi hankalaa tai mahdotonta. Tällaisia tilanteita voivat olla sekä runsas että vähäinen materiaalimäärä, materiaalin ominaisuudet, kuten paksut varret tai kimpun erityinen muoto.

Kimpun työstäminen aloitetaan materiaalin valinnalla ja käsittelyllä. Materiaalin tulee olla sellaista, että se pysyy hyvänä vähälläkin kosteudella. Jos kimpusta tulee tiivis, voi lähes koko varret leikata pois, sillä rautalankavarret jäävät kuitenkin kimpun sisään piiloon. Jos taas tekeillä on ilmava kimppu, täytyy varren leikkauskohta mitoittaa juuri oikein, että varsi vaihtuu rautalankaan juuri sidontakohdan yläpuolella.


Sitten aloitetaan materiaalin langoitus. Tämä on hyvä aloittaa kestävimmistä materiaaleista, esimerkiksi vihreistä. Rautalangan on oltava riittävän vahvaa, jotta se jaksaa kannatella materiaalin painoa ja pysy napakasti taitettuna. Jos se on mahdollista rautalangan jäämättä näkyviin, kannattaa rautalanka työntää kukasta kokonaan läpi, tehdä päähän koukku ja vetää se sitten kukan pohjaan kiinni. Tämä vahvistaa langoitusta. Materiaalit voi langoittaa joko yksittäin tai pieninä nippuina, jos mukana on keveämpää materiaalia.



Kukkiin tehdään pumpulointi, eli imupinta peitetään kastelulla paperilla tai pumpulilla, jotta kukat pysyivät hyvinä pidempään. Se kiinnitetään paikoilleen ohuella rautalangalla. Pumpulointia käytetään lähinnä niillä kukilla, jotka haihduttavat nopeasti. Kestävimmillä kukilla se ei ole tarpeen, koska kimpun ei ole tarkoitus kestää päivää pidempään.



Kaikki rautalangat päällystetään kukkateipillä. Pumpuloinnin kohdalla varotaan puristamatta vettä ulos. Kun kaikki materiaalit on teipattu, alkaa kimpun kokoaminen.

Meidän kimpuissamme käytettiin ruusua, jolloin keskuskukaksi ja sen ympärille kannattaa valita nuppuisempi kukka. Näin kimpun mallin saa helpommin kauniiksi. Kokoamisvaiheessa tulee jo tietää, missä järjestyksessä työn kokoaa, sillä keskelle ei oikein voi myöhemmin lisätä mitään. Kootessa rautalanavarret taitetaan terävästi ja napakasti siihen kulmaan, että ne pysyvät halutussa kohdassa työtä. Niitä ei taivuteta kaarevaksi. Sidontakohdan alapuolella varret kulkevat paralleellisesti rinnakkain. Niitä ei laiteta spiraaliin. Varsia voi välillä painella paremmin toisiinsa kiinni, kukkateippi tarraa ne hyvin yhteen. Viimeisenä asetellaan kimppua kiertävät mansettivihreät paikoilleen, minkä jälkeen kimppu sidotaan tiukasti sidoslangalla.



Rautalankavarret katkaistaan halutun pituiseksi ja päällystetään sopivalla tavalla ja materiaalilla. Koristevarsiin on monia tyylejä, esimerkiksi kukkien omat varret, heinät, oksat ja nauhalla tai metallilangalla päällystetyt rautalangat.


Minä tein kimpustani valtikkamaisen. Katkoin kukkien rautalankavarsia eri mittaisiksi niin, että se kapeni alaspäin. Sitten lisäsin varteen pituutta teipillä päällystetyillä rautalankanipuilla. Katkottuja rautalanganpaloja kannattaa myös käyttää hyödyksi työntämällä niitä varren tyveen lisäpaksuudeksi kantokohtaan. Paksumpaa vartta on miellyttävämpi kantaa. Kun varren pituus ja paksuus on hyvä, päällystetään kaikki vielä kerran teipillä, minkä jälkeen liimasin varren ympärille mustan samettinauhan.
Koristelin kimpun pinnan vielä koivun oksilla ja ohuella hopealangalla.


Kimpun teko olikin tekniikan aiheuttamasta alkujännityksestä huolimatta todella hauskaa. Nautin tällaisesta askartelusta, vaikka sormet olivatkin jäykkinä teippaamisesta. Sain aikaiseksi kauniin kimpun, tosin pyöreään muotoon olisi voinut kiinnittää paremmin huomiota. Opettajan mielestä pintakoristusta olisi saanut olla enemmänkin, itse pidin tästä yksinkertaisesta ilmeestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti