Syksy on värkkääjille oikeaa kulta-aikaa, kun luonto on täynnä kaunista, kätevää ja ilmaista materiaalia askarteluihin. Vielä ei ole edes se paras aika, se koittaa sitten, kun lehdet ovat pudonneet niin, että risujen käyttö helpottuu. Tietysti aina pitää muistaa Jokamiehenoikeudet, eli vain maahan pudonneita oksia, käpyjä, lehtiä, yms. saa kerätä missä vain, muuhun tarvitaan maanomistajan lupa. Itsellni on se onnenkantamoinen, että suvulla on paljon metsää, joten luvallista materiaalia on enemmän kuin tarpeeksi.
Itse olen viime viikkoina saanut aikaan muutaman kranssin. Tässä ensimmäiseksi itselleni oman puuatrhan antimista tehty kranssi. Pohjana oli jostain alelaarista mukaan napattu valmis kranssi, josta riisuin vanhat koristeet. Somisteena tuijaa, syyshortensiaa, laventelia, sinipiikkiputkea ja hopealankaa. Kiepautin vielä ympärille pari oksaa murattia. Pitsinauha viimeisteli rustiikkisen maalaisromantiikan.
Hieman hortensian kukat ovat menettäneet väriään kuivuttuaan kuvauksen jälkeen, muuten kranssi on pysynyt oikein hyvänä.
Äidilleni ja tädilleni tein oksakranssit, joiden pohjaan käytin pihlajaa. Etenkin vanhoissa pihlajan oksissa tapaa olla kaunis harmaa sävy ja vähän sammalta tuomassa omaa luonnettaan askarteluihin.
Ylemmässä koristeena muun muassa vaahteranlehteä, riidenliekoa, mustikanvarua, lepän käpyjä, pellavaa ja noita suloisia vaaleanvihreitä lehmuksen pallomaisia siemeniä. Lehmuksen siemenistä voisi kyllä kehitellä vaikka mitä kivaa, mutta ne ovat harmi kyllä aika hentoisia, mikä vaikuttaa käyttöön jonkin verran.
Kummassakin kranssissa käytin hyödyksi myös kesäkukakistutuksista napattua murattia, joka kestää ja kuivuu kyllä kauniisti. Näissä kransseissa ideana oli se, että halutessaan koristeet saa helposti irti ja käyttää pohjakranssia sellaisenaan tai uudestaan teemaan sopivasti koristettuna.