13.2.2017

Lähiviikko 5, osa 1. – Arkkukoriste

Helmikuun opinnoissa jatkettiin surusidontateemalla. Aloitimme arkkukoristeella. Koska arkkukoriste on aika suuritöinen, teimme tämän ryhmätyönä. Meidän ryhmämme valitsi värimaailmaksi sini-valko-vihreän. Pääkukkanna oli ritarinkannus, minkä lisäksi käytimme helmilijaa, valkoista oksaneilikkaa ja vihreää sammmalmaista neilikkaa.

Yleisin käytetty arkkukoriste on radiaalinen eli kukat näyttävät lähtevän samasta pisteestä. Sen pituus saisi olla korkeintaan 1/3 arkun pituudesta. Tällainen arkkukoriste sijoitetaan tavallisesti alaspäin kapenevalla arkulla niin, että sen pääpiste on vainajan sydämen paikkeilla. Tällöin arkkukoriste on yleensä alaosastaan pidempi. Jos arkku on symmetrinen, voidaan koristekin sijoittaa arkun keskelle. Muita arkkukoristemalleja ovat esimerkiksi arkun harjaa myötäilevä koriste tai valuva köynnös. Koristeen malli tulisi aina päättää sen mukaan, siirrelläänkö ja nostellaanko arkkua, jolloin reunojen yli ulottuva koriste ei käy. Arkun pitää olla pääosassa eli koriste ei saa sitä peittää. Myös se pitää ottaa huomioon, etteivät kukat peitä arkun omia yksityiskohtia.

Me teimme perinteisen radiaaliseen koristeen. Arkkukoristeen voi tehdä hyvin esimerkiksi hautalaitekahvaan. Koska kukkien ja muun materiaaliin pitää myötäillä kauniisti arkun kannen muotoa, olisi käytössä hyvä olla esimerkiksi arkun harjan leveyttä vastaava lankku tai vastaava alusta. Näin muodon saa helpommin kauniiksi, eikä yllätyksiä tule. Sitominen aloitetaan pohjavihreillä, jotka siis arkun laidoillla tulevat hieman alaviistoon. Jos oksat ovat kovin raskaita, on hyvä käyttää lukituslangoitusta varmistamaan materiaalin paikoillaan pysymisen.


Vihreiden jälkeen asetellaan ääripisteisiin tulevat materiaalit mittasuhteita noudattaen. Arkkukoristeessa leveyttä ei ole niin tarkkaan määritelty kuin hautalaitteessa. Arkkukoriste voi olla malliltaan kapeampi tai leveämpi halutun ilmeen mukaan, mutta pituuden tulisi olla sellainen, että alaosa on 2/3 pituudesta ja yläosa 1/3. Keskuskukka asetetaan niin, että sen korkeus on noin 1/3 koko koristeen pituudesta tai vähän matalampi, jos arkkua kuljetetaan autolla, jossa tilaa ei ole paljon

Ääripisteet yhdistetään välikukilla. Keskuskukka ja ääripisteet yhdistetään yhdyskukilla. Lopu tila täytetään kukilla ja vihreillä koko ajan tarkkaillen koristeen muodon säilymistä joka suunnasta.


Onnistuimme ryhmänä Saran ja Merjan kanssa hyvin. Väriyhdistelmä oli kaunis ja rauhallinen ja hieman metsähenkinen sammalmaisen neilikan ja havujen käytön ansiosta. Koristeen muodosta ja mittasuhteista tuli oikein hyvät.


Eräs ryhmä käytti työssään korallikanukan oksia graafisena yksityiskohtana. Tämä korvan taa!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti