Tukilangoitus
Tukilangoituksen voi tehdä kahdella tavalla. Jos kukan varsi on ontto tai pehmeä, kuten esimerkiksi gerberalla, kallalla ja jaloleinikillä, lanka työnnetään varren sisään. Muuten lanka kierretään varren ympärille. Kierrettäessä langan pää työnnetään ensin kukan sisään, minkä jälkeen rautalankaa kierretään varovasti spiraalimaisesti varren ympärille kukkaa pyörittämällä. Lanka tulee vartta vasten tiiviisti ja loivalla kierteellä, jotta se olisi mahdollisimman huomaamaton.
Haarukkalangoitus
Haarukkalangoitus kannattaa tehdä viputekniikalla. Lanka asetetaan ensin varren ympärille niin, että puolet langasta on varren jatkona ja puolet kulkee varren vierellä. Langasta ja varresta otetaan tukeva ote toisella kädellä ja työstökädellä taivutetaan ylöspäin kulkeva langan pää ensin 90 asteen kulmaan. Langan päähän tehdään sitten vipu, jonka tukemana kierretään lanka varren ympärille tiheille kierteille. Haarukan päät katkaistaan lopuksi lyhyemmiksi. Myös pehmeitä varsia voi langoittaa näin, mutta varren ja rautalangan väliin kannattaa silloin laittaa tueksi esimerkiksi lehti tai pala kovemmasta varresta.
Haarukalangoitusta voidaan käyttää myös lehtien langoitukseen. Tällöin lanka pistetään ensin lehden läpi. Näin lehden asentoa voi tarvittaessa hieman muuttaa.
Langoituksen puoli vaihtelee sen mukaan, miten lehteä käytetään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti