5.2.2017

Mitä se langoittaminen tarkoittaa?

Tässä sidontaopintojen edetessä olen tutustunut materiaalin langoittamiseen ja maininnutkin sen muutamaan otteeseen. Langoittaminen tarkoittaa siis rautalangan käyttöä sidontatöissä. Yleensä käytetty rautalanka on kukkasidontaan tarkoitettua sidontalankaa, eli suoraa rautalankaa. Ajattelin nyt tehdä erillisen opastuksen siihen, millaisia erilaisia langoituksia on.

Tukilangoitus


Tukilangoitusta käytetään pääasiassa surusidonnassa. Sen tarkoitus on tukea heikkoja varsia tai varmistaa, ettei kukan varsi katkea esimerkiksi kuljetuksen aikana.
Tukilangoituksen voi tehdä kahdella tavalla. Jos kukan varsi on ontto tai pehmeä, kuten esimerkiksi gerberalla, kallalla ja jaloleinikillä, lanka työnnetään varren sisään. Muuten lanka kierretään varren ympärille. Kierrettäessä langan pää työnnetään ensin kukan sisään, minkä jälkeen rautalankaa kierretään varovasti spiraalimaisesti varren ympärille kukkaa pyörittämällä. Lanka tulee vartta vasten tiiviisti ja loivalla kierteellä, jotta se olisi mahdollisimman huomaamaton.




Haarukkalangoitus


Haarukkalangoituksen ideana on auttaa kiinnittämään materiaali alustaan. Siinä kukan tai muun materiaalin varren ympärille kiinnitetään rautalanka, jolle jää kaksi päätä, kuin haarukaksi. Näin materiaali pysyy alustassa hyvin. Tämä langoitus on erittäin hyvä esimerkiksi silloin, kun materiaalin varsi on liian lyhyt tai työhön halutaan kiinnittää esimerkiksi lehtiä tai muita materiaaleja, kuten käpyjä.

Haarukkalangoitus kannattaa tehdä viputekniikalla. Lanka asetetaan ensin varren ympärille niin, että puolet langasta on varren jatkona ja puolet kulkee varren vierellä. Langasta ja varresta otetaan tukeva ote toisella kädellä ja työstökädellä taivutetaan ylöspäin kulkeva langan pää ensin 90 asteen kulmaan. Langan päähän tehdään sitten vipu, jonka tukemana kierretään lanka varren ympärille tiheille kierteille. Haarukan päät katkaistaan lopuksi lyhyemmiksi. Myös pehmeitä varsia voi langoittaa näin, mutta varren ja rautalangan väliin kannattaa silloin laittaa tueksi esimerkiksi lehti tai pala kovemmasta varresta.

Haarukalangoitusta voidaan käyttää myös lehtien langoitukseen. Tällöin lanka pistetään ensin lehden läpi. Näin lehden asentoa voi tarvittaessa hieman muuttaa.

Langoituksen puoli vaihtelee sen mukaan, miten lehteä käytetään.


Lukituslangoitus


Lukituslangoitus tehdään muuten kuin haarukkalangoitus, mutta rautalangan toinen pää jätetään pitkäksi. Se työnnetään sitten kokonaan kukkasienen läpi ja kiinnitetään esimerkiksi hautalaitetelineeseen tai morsiuskimpun kahvaan. Ajatuksena on nimenomaisesti lukita materiaali paikoilleen niin, että se ei ylösalaisin ollessakaan pääse putoamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti