11.10.2016

Lähiviikko 1, osa 2. – Koivukranssi

Viime kouluviikolla pääsimme tekemään myös kranssin koivun risuista.

Tällaiseen kranssiin tarvitaan

  • Pajun oksia kehikoksia
  • Koivun oksia, paljon
  • Puolalankaa
  • Sekatöörit
  • Nauhaa tai muuta somistetta, mikäli sellaista haluaa


Ensin otetaan muutamia sopivan pituisia pajunoksia, jotka kierretään yhteen halutun kokoiseksi ympyräksi, liitoskohdat sidotaan puolalangalla. Kun kehikko on valmis, voidaan siihen alkaa kiinnittää risuja.

Koivun oksista otetaan risuja sen mukaan, minkä kokoisia lenkkejä työhön haluaa. Risuja kerätään aina muutama yhteen nippuun (mitä enemmän, sen paksumpi kranssi tietenkin. 3-4 on aika hyvä määrä), minkä jälkeen nippu taivutetaan lenkiksi ja kiinnitetään pajukehikkoon niin, että kehälle tulee kolme lenkkiä vierekkäin – ulkokehälle, keskelle ja sisäkehälle.

Kun nippuja alkaa kiinnittää, kannattaa huomioida se, että kranssin kulkusuunnan kuuluu visuaalisen opin mukaan kulkea niin, että nippujen kärjet eli irralliset osat kulkevat myötäpäivään. Näin ollen työstösuunta kulkee vastapäivään. Nippuja kiinnittäessä puolalankaa ei kannata välissä katkaista, vaan mukana kuljetetaan koko puolaa. Tehokkain ja mukavin tapa on kiertää lanka aina työn yli kohti keskustaa, pudottaa puola siihen ja vetää se taas työn ali itseensä kiristäen päin. Näin langan saa kiristettyä napakasti. Seuraavan rivin niput asetetaan aina edellisten päälle niin, että kiinnityskohta jää piiloon. Se, kuinka paljon edellisten päälle niput asettaa, vaikuttaa hieman kranssin ulkonäköön.

Kun kranssi on työstetty ympäri, piilotetaan viimeisten nippujen päät ensimmäisten alle. Ripustuslenkin voi tehdä rautalangasta tai koristenauhasta. Kranssiin voi lisätä vielä somsiteeksi vaikka rusetin tai muita koristeita joko liimaamalla tai rautalangalla kiinnittämällä. Itse käytin rusettiin eleetöntä juuttinarua, oka soi mielestäni kranssin ilmeeseen kuin nenä päähän.





Kranssin ulkonäkö vaihtelee myös sen mukaan, valitseeko siihen norkollisia vai norkottomia oksia ja antaako oksanhaarojen törröttää nipuista ulos vai siistiikö ne pois. Myös sillä saa erinäköistä jälkeä, jos asettelee risut nippuihin mahdollisimman tasaisesti tai vaihtoehtoisesti vähän huolettomammin erikokoisiksi lenkeiksi. Kranssin voi toki tehdä samalla tekniikalla myös muiden puiden tai pensaiden oksista, jotka taivutatmista vain kestävät.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti