11.9.2017

Annabel-verenpisaran pauloissa

Kun keväällä ostin verenpisaran pistokkaita, valitsin amppeliin herkän vaaleanpuna-valkoisen kerrotun Annabelin. Taimissa mainittiin lajikkeen sopivan amppelissa kasvatettavaksi, mutta kasvun edetessä ja tietoa hakiessani palajstui, että lajke ei lekaan riippakasvuinen. Mutta väliäkös tuolla, sillä tämä ei myöskään ole tanakasti pystykasvuinen ja versojen kasvaessa pituutta ne alkavat kyllä nuokkua. Ja etenkin kukkivana kukkien paino vetää oksia alaspäin.

Annabel antoi odottaa kukintaansa todella pitkään. En tiedä, oliko se kenties hieman nälkäinen jossain vaiheessa, vaikka ritin tarvttavasti sitä lannoittaa. Vaati lopulta kärsivällisyyden lisäksi lannoituksen lisäämistä ja hieman Jaakontaika-käsittelyä, että tämä kaunotar rohkeni vihdoin paljastamaan kaikki sulonsa.

Kukinta on runsaampaa kuin uskalsin toivoakaan.


Eikö ole hengstyttävän hurmaava? Onnistuin valitsemaana uskomattoman kauniit lajikkeet, mutta nälkä kasvaa syödessä, kun tiedän mitä upeuksia olisi vielä odottamassa. Apua, miten kaikki ahtuisi rivitaloasunnon pihapiiriin? 

Nyt kun olen tämän kesän rakastunut ujsti verenpisaroihini, niin väistämättä lähestyvä talvetus hirvittää, kun en ole sitä aiemmin tehnyt. Toivotaan, että kaunottareni selviytyvät.

Muut kesäkukat alkavat jo hieman ränsistyä, mutta jotkut silmänilot vielä porskuttavat verenpisaran lisäksi. Ostin heinäkuun lopulla erään puutarhamyymälän saattohoitohyllystä eli alehyllystä suuren muurinkellon, joka oli heidän (ehkä kyseenalaisessa) hoidossaan lopettanut kukintansa. Sain oitis vision laittaa kauniin sininen muurinkello ja toisessa ruukussa ylikasvanut hopealanka ovaalin malliseen ruukkuun. Näin tehtiin ja nyt viikkojen kitkuttamisen jälkeen muurinkellokin sai kerättyä sen verran voimia, että se innostui taas kukkimaan. Aika hyvä visio.Myös keväällä heräteostoksena tehty eukalyptus eli kuumepuu kukoistaa. Eukalyptus on sidonnassakin suoikkimateriaalini ja haluaisin kovasti pitää tämän elossa. Talvetuksesta vain löytyy ristiriitaista tietoa. Toisaalla sanotaan viihtyvän talven ihan huoneenlämmössä, toisaalla neuvotaan viemään viileään. Pitänee vielä kaivella tarkemmin tietoa. Tämä ilemisesti kasvaa viihtyessään suureksi ja ajatus isosta ihanasti tuoksuvasta eukalyptuspuusta viehättää minua - ainakin niin kauan, kuin tilaa asunnossa riittää.


1 kommentti: