20.8.2017

Paluu opintojen ensimmäseen vuoteen

Olen perehtynyt tässä blogissa lähinnä puutarhatalouden perusopintojen toiseen lukuvuoteen, jolloin opiskelimme jo erikoistumisopintojamme. Minä siis puutarha- ja kukkakaupan koulutusohjelmassa, toinen vaihtoehto olisi ollut viherala, eli enemmän käytännön puutarhapuolelle keskittyvä koulutusohjelma.

Ensimmäisen vuoden kuitenkin opiskelimme kaikki yhdessä puutarhatalouden perusteita. Nyt kun opinnot lähenevät loppuan, haluan vähän muistella, mitä ensimmäisen vuoden aikana opiskeltiin.

Avomaatuotanto 


Avomaatuotannossa perehdyttiin siis ulkona tapahtuvaan viljelyyn. Perehdyimme esimerkiksi erilaisiin maalajeihin ja niiden tunnistamiseen, maanparannukseen sekä siihen, kuinka maata kannattaa lannoittaa ja kalkita. Kävimme läpi myös sitä, miten hyötykasvien viljelyssä hyödytään viljelykierrosta ja miten kasveja suojellaan viljelyssä tuholaisilta ja kasvitaudeilta.

Tässä testasimme kemiallisilla reaktioilla maan happamuus- ja ravinneominaisuuksia.

Tutustuimme erilaisiin avomaan kasveihin koululla, jossa viljellään hedelmiä, marjoja ja vihanneksia. Tutustuimme myös varttamiseen ja siihen, kuinka sen avulla voidaan lisätä esimerkiksi tiettyä omenalajiketta uuteen puuhun. Tutustuimme myös omenapuiden ja muiden kasvien leikkaamiseen, vaikka tarkemmin tälle alueelle mentiin viherpuolella erikoistumisopintojen aikana. Mutta osaanpa ainakin itse leikata nykyään omenapuun.

Varttamisen perusteita. 

Keväällä teimme näyttötyönä koululle istutuslaatikoihin vihannesviljelmät. Täytimme laatikot mullalla, kalkitsimme ja lannoitimme sen tarpeen mukaan ja kylvimme valitut vihannekset laatikoihin. Vihanneksia myytiin sadonkorjuuaikaan myymälän asiakkaille.


Kasvihuonetuotanto


Kasvihuonetuotannossa tutustuttiin tietenkin siihen, mitä vaaditaan erilaisten kasvien kasvattamiseen kasvihuoneympäristössä. Opimme erilaisista kasvualustoista, katselu- ja lannoitusjärjestelmistä, kasvihuoneiden pimennyksestä sitä vaativille kukille kuten joulutähdille ja kasvihuoneissa käytettävistä lisävalaistuksesta. Tutustuimme myös siihen, miten kasvihuoneessa voidaan käyttää kimalaisia pölyttäjinä ja erilaisia petohyönteisiä biologisena suojelukeinona tuholaisia vastaan.

Miljoona, miljoona joulutähteä. Näiden viljelystäkin tiedän nykyään paljon.

Perehdyimme hieman myös kemialliseen kasvunsäätelyyn eli siihen, miten kasvien kasvua voidaan kiihdyttää tai hidastaa tarpeen mukaan kemiallisten aineiden avulla.
Koululla kasvatetaan kasvihuoneissa muun muassa joulutähtiä, tomaattia ja muita vihanneksia, joten niiden tuotantoon mekin pääasiassa perehdyimme. Opiskelimme myös erilaisten viherkasvien tunnistamista ja hoitamista.

Viherrakentaminen


Viherrakentamisen puolella tutustuttiin erilaisten viheralueiden rakentamiseen ja ylläpitoon. Opimme teoriaa esimerkiksi nurmialueen perustamisesta ja ylläpidosta, puutarhakasvien istuttamisesta, eri työvälineistä ja niiden turvallisesta käytöstä. Opimme myös ajamaan Avant-pienkuormaajaa ja Gator-maastoajoneuvoa.


Lähiviikoilla teimme paljon käytännön puutarhatöitä koulun alueella.
Opimme myös tunnistamaan kymmeniä puutarhakasveja, sekä niiden nimet ja tieteelliset nimet.

Kasvibiologia


Ensimmäiseen lukukauteen kuului myös kasvibiologian opintojakso. Kasvibiologia on osittain samaa asiaa, mitä on käyty läpi jo peruskoulussa – kasvien osia, solutason biologiaa ja kasvin toimintaa. Mukana oli myös paljon syventävää tietoa esimerkiksi siitä, mistä kasvien värit johtuvat, miten hedelmät muodostuvat ja mitä kasvissa tapahtuu, kun se valmistautuu talveen ja miten talvehtiminen voi epäonnistua. Paljon hyödyllistä taustatietoa puutarhurille siis.

Valinnaiset – tilojen ja tapahtumien koristaminen ja pihasuunnittelu


Ensimmäiseen vuoteen kuului valinnaisena joko puuvartisten kasvien hoitamisen tai tilojen ja tapahtumien koristelun ja näyttelytoiminnan opintojaksot. Itse valitsin koristelun ja näyttelytoiminnan, koska tiesin jo suuntautuvani kukkakaupan puolelle, joten siitä oli minulle enemmän hyötyä.

Suunnittelimme piirustuksia myöten koulun kevätmessuille myymälän ja sen ulkopuolen koristelun, minkä lisäksi toteutuminen sen hieman yhdistäen parhaita ideoita kaikkien töistä.

Somisteeksi ja myytäväksi tekemiämme sammalpöllöjä.
Itse kävin ensimmäisen vuoden aikana myös pihasuunnittelun kurssin. Se kuuluisi oikeastaan viherpuolelle, mutta halusin itse oppia pihasuunnittelua, joten kävin kurssin kokonaan ylimääräisenä.

Teimme pihasuunnitelman Lappajärvellä sijaitsevalle rivitaloyhtiölle. Suunnitelman teko oli yllättävän iso ja raskas rupeama, sillä siinä piti huomioida paljon pieniä yksityiskohtia – mihin oleskelualueet sijoitetaan, tarvitaanko laatoituksen alle kantavat perustukset, miten paljon kivimateriaaleja mihinkin tarvitaan, mitä kaikki tulisi maksamaan ja niin edelleen. suunnitelmaa ei todellakaan voinut tehdä suurpiirteisesti, vaan kaikki materiaalitkin piti laskea millintarkasti.

Lisähaastetta tehtävään toi se, että kaikki kasvit eivät olleet vielä tuttuja, joten niiden valitsemisessa kului enemmän aikaa. Enpä enää myöskään ihmettele, miksi suunnitelmat maksavat - niiden takana kun on aika suuri työ.


Olen kuitenkin iloinen siitä, että kävin kurssin, sillä vaikka en jatkossa yhtään suunnitelmaa tekisikään itse, on hienoa ymmärtää muiden tekemiä suunnitelmia.

Työssäoppiminen


Ensimmäisen työssäoppimisjaksomme aloitimme Taitaja-kisoissa Seinäjoella. Kuuluin viherrakentamisalueen tiimiin, eli olin mukana rakentamassa ja purkamassa kisa-aluetta ja avustamassa kilpailijoita kisan ollessa käynnissä.

Tältä näytti kilpailualue tauon aikana. 

Varsinaisen työssäoppimisen suoritin Hantulan taimessa Lapualla. Tehtäviini kuului kesäkukkien, puiden, pensaiden ja perennoiden hoito (kastelu, lannoittaminen ja muu tarvittava ylläpito) sekä myynti ja asiakaspalvelu.

 Tämä työssäoppiminen oli oikea tietopankki ja opin harjoittelun aikana valtavasti uusia kasveja ja niiden hoitoa. Jäin harjoittelun jälkeen taimistolle myös töihin, joten kesän jälkeen olin mahdollisesti triplannut tietoni puutarhakasveista ja kukista. Olisi tunnistustentitkin olleet paljon helpompia, jos olisi ensin ollut takana tämän kaltainen koulutus.
1 kommentti:

  1. Kiitos tästä. Mukavaa kun jaoit asiaa viherrakentamisesta. Minun tuttava kertoi, että heillä se tehdään ilmeisesti ensi kuussa. Mielenkiintoista seurata näin vierestä muiden projekteja. Saa itsellekin inspiraatiota. https://www.satakunnanviherpalvelu.fi/palvelut

    VastaaPoista